Eiwitten hebben meerdere functies voor gezonde spieropbouw. Ten eerste zorgen ze ervoor dat je spieren sneller herstellen na het sporten. Daarnaast helpen ze je indirect ook door te zorgen dat je maaltijden goed verzadigen, waardoor je overeten en ongezond snacken voorkomt.

Spierherstel
Eiwitten spelen een belangrijke rol bij het herstellen van je spieren. Als je sport, ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Na het sporten herstelt je lichaam die scheurtjes en maakt het je spieren net een beetje sterker op dan ze waren voor de training. Dat is de basis van krachttraining en het opbouwen van spiermassa. Iedere keer dat je jouw spieren blijft overloaden en voldoende rust neemt tussen de trainingen kan de spier telkens sterker terug komen voor de volgende krachtinspanning.

Om deze microscheurtjes je herstellen heeft je lichaam aminozuren nodig, en laten die nou net voorkomen uit eiwitten. De ingenomen proteïne worden in het lichaam afgebroken tot aminozuren. Door genoeg eiwitten binnen te krijgen, zorg je dat je lichaam altijd voldoende bouwstoffen heeft om je spieren sterker te maken en te herstellen. Dit word supercompensatie genoemd.

Verzadiging
Het tweede voordeel van eiwitten is dat je er goed en langdurig verzadigd door raakt. Dat is niet alleen handig als je wilt afvallen! Ook als je aan probeert te komen, is het namelijk belangrijk dat je gezond blijft eten en dat je niet overeet aan suiker rijke of vette snacks. Blijf vast houden aan een gezonde basis. Wij raden de 80/20 regel altijd aan. 80% “gezonde” voeding en 20%” ongezonde” voeding.

Als je genoeg eiwitten binnenkrijgt, zul je minder vaak eetbuien krijgen en je dus minder vaak overeten. Daarmee wordt het gemakkelijker om ongezonde snacks te laten staan en voorkom je dus dat je terugvalt in een minder verantwoord eetpatroon.

Doordat je langer een vol gevoel ervaart zul je minder snel tussendoort snacken. En is het makkelijker om je calorietekort te blijven hanteren. Proteïne is dus een belangrijk macronutriënt zowel tijdens het spieropbouw proces als in het afslank proces. Tijdens het spieropbouw proces is eiwit belangrijk bij het herstel en de groei van de spieren. Tijdens het afslank proces is het van belang om spierafrbaak te voorkomen door voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Meer dan alleen eiwitten

Er zijn veel mensen in de veronderstelling dat je alleen maar meer eiwitten moet eten of een eiwitshake moet drinken om spiermassa op te bouwen. Dit is niet helemaal waar.

Eiwitten zijn uiteraard wel belangrijk, maar er zijn ook nog een aantal andere voedingstoffen die je lichaam nodig heeft om optimaal te presteren.

Je hebt bijvoorbeeld ook voldoende koolhydraten nodig om te kunnen presteren en gezonde omega-3 vetten zijn essentieel voor het opbouwen en herstellen van je spieren na een zware workout.

Ook een goede inname van micronutriënten zoals vitamine B, vitamine C en mineralen zoals zink, ijzer, calcium en magnesium zijn van erg belangrijk.

Een gevarieerd dieet met veel groenten, fruit, voldoende eiwitten en gezonde vetten en koolhydraten zorgt voor een optimale spieropbouw. Het komt dus niet alleen aan op eiwitten maar het is het totale plaatje dat moet kloppen.

Producten waarmee je je dagelijke proteïne inname eenvoudig kan verhogen vind je hier: www.supersupps.nl/eiwitten